Quantcast
Channel: recept – Elsa Billgren
Viewing all 152 articles
Browse latest View live

5 vegetariska recept till world meatfree day

$
0
0

Idag är det world meetfree day! Det kanske ni inte visste? Meatless mondays har ju varit ett begrepp rätt länge nu, och iom att det blivit så bra spridning på det vegetariska måndagsbudskapet har nu en global variant kommit där hela världen förhoppningsvis ska tillaga mindre kött, iallafall idag.
Jag äter ju nästan helt vegetariskt, så för oss är väl nästan alla dagar meat free, men om du känner att du behöver inspiration så kommer det här! Fem recept att välja mellan till kvällens middag:

Morots och fetaostpaj

Hur fin var inte den här? Och morötter på knippe finns iallafall i min mataffär för stunden.

Ört, parmesan och olivpasta med pistagestekta krutonger

Så gott med oliver i pasta! Jag blev väldigt sugen nu.

Caprese empanadas

Små krispiga piroger fyllda med min godaste sallad!

Rostad blomkålsspagetti med citron och ricotta

En supersomrig spagetti med mina godaste smaker!

Bruschetta bar!

Bruschetta bar. Bästa jag hört! Jag älskar ju att äta mackor till middag, och det här måste ju vara ett underbart sätt att fira world meatfree day! På bilden har de iofs kött, men det behöver man ju inte ha. Gör dina godaste hummusar, röror, stek underbara primörer, sommargrönsaker och vitlöksrosta bröd! Ät allt det goda och lite till.

Glad world meatfree day!

Translation: 5 vegetarian dinner ideas for world meatfree day!


Trädgårdskatten

$
0
0

God kväll! Tack för era snälla kommentarer i förra inlägget. Det är skönt att veta att jag kan lätta på tankelocket här och att det tas emot med varma, peppiga ord. Det är så himla sällan man får hela bilden i såna här resor tycker jag. Läser om fantastiska, lugna renoveringar, underbara och trygga husköp och sällan lackar svetten igenom till oss på andra sidan. Men jag tror att få personer gör stora livsval utan att tvivla, oroa sig, analysera och förhoppningsvis och troligtvis till slut landa i någon slags kontroll. Det vore ju så himla tråkigt om förändringar som detta inte satte sig på känslorna. Man bara gick in i sitt nya hus på 105 kvm med 3000 kvm trädgård, en lada från sekelskiftet, två gamla garage och ett gästhus och bara ryckte på axlarna. Nä. Ena sekunden gör jag storartade planer och bjuder nästan in till midsommar redan nu och andra sekunden tittar jag svettigt på allting och undrar om det inte bara är skönare med en liten lägenhet i stan ändå? Men så läser jag vad ni skriver, att ni känner likadant, lyssnar på Pontus och inser att min familj är på väg hit med färjan nu. Lynn har haft ögoninflammation och hög feber sen i tisdags, jag har inte sovit något och han har gått från att äta som en vanlig ettåring till att totalt matvägra och enbart amma. Phu. Under den veckan vi har varit här har vi ändå klippt hela gräsmattan (som var en halv meter hög på sina ställen), tagit bort klickgolv från punschverandan, ansat honungsrosen vid trappan, bloggat två gånger om dagen, städat, inrett, loppisfyndat, åkt på äventyr till norra delen, bakat två kakor, hämtat färgprover i Hemse, skruvat ihop två extrasängar från Ikea, skruvat ihop sex utestolar, ett utebord och en utesoffa samt grillat (nästan) varje kväll.
Det är väl inte illa pinkat ändå?
Jag vet att ni säger åt mig att ta det lite lugnt. Hehe. Vi får se hur det blir med det. Det är ju mycket mer spännande när det river runt.

Igår var det iallafall mulet och murrigt på kvällen och vi bestämde oss för att strunta i grillen och laga en god spagetti istället. Pontus hittade nämligen en gigantisk buske med salvia bredvid vinbären i trädgården och salviapasta är kanske min bästa pasta!

Detta behövs för en middag för två:

– Ett spagettifång stort som en (gammal) femkrona ungefär
– Två klyftor vitlök
– Ca 50g smör
– Två krukor eller ett stort fång salvia
– Flingsalt och svartpeppar

Koka upp pastavatten med massa salt i. Koka spagettin riktigt al dente. Skiva vitlöken och riv isär salvian till lite mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna, häll i salvian, vitlöken, salt och peppar. Rör runt pastan och servera direkt! Ringla över lite olivolja om du vill! Klart! Puss hörs imorgon, då är min mamma, syster och bror här. Längtar så!

Translation: We have great stuff in our garden! Sage for example, great for pasta.

Sommarplanerna och en ljummen sallad

$
0
0

Jag är fortfarande i något sorts rus efter gårdagens loppisfyndande. Jag har nog aldrig hittat så mycket fina saker på en dag. Bilder kommer of course. Lite tips på hur man gör själv för att bli mästerfyndare slänger jag in på köpet.
Idag ska vi på ännu en loppis, och sen ska jag testmåla lite i köket. Det är ju en lång process att se vilken färg som är rätt. Fem olika kulörer har jag valt ut.
Imorgon ska vi på utflykt norrut och på fredag åker mamma och Andrea hem. Då blir vi själva här över helgen. Det ska bli skönt. För även om det är ljuvligt att ha dem här, se hur kära de är i Lynn, hur mycket de trivs i huset och älskar loppisar precis som jag, är det ju min lilla familj som bor här. Vi måste ju få vara själva lite för att se hur vi lever. Njuta av tystheten, göra listor och ta sovmornar. Skrota runt nakna, hehe, och bara vara utan att prata. Men nästa vecka får vi besök igen! Sen avlöser de varandra tills vi åker hem i mitten/slutet av augusti. Tiden flyger förbi samtidigt som att sommaren här på Gotland känns oändligt lång. När vädret är detsamma många dagar i rad vet jag knappt om det är måndag eller fredag. Det är så jag minns sommaren när jag var liten, det är så jag vill att Lynn ska få ha det. Ett töcken av vinbärsplock, solnedgångspromenader, sandstrandslek och tända ljus och samtal i rummet bredvid när man somnat.
Projekten är många här i huset och på vår tomt. Denna sommaren kommer vi fokusera på nedervåningen, göra huset bovänligt, mysigt och vårt. Men i framtiden ska vi riva gästhus, bygga växthus, tömma ladan på bråte och öppna upp inne till nock (så vi han ha långbord för kräftskivor/midsommarfester samt loppisar där mellan!) renovera badrum och piffa på övervåningen. Det kommer ta sin tid. Och kosta massa pengar. Men det finns många år kvar, många somrar och som tur var många loppisar att roa sig med som belöning mellan varven.
Härom dagen svängde jag ihop en ljummen sallad till lunch. Den bestod av middagsrester och lite grönsaker vi köpt KRAV-märkt från Lilla Bjers. Jag hade inget recept utan gick helt på känsla och eftersom den blev så rackarns god delar jag med mig av innehållet till er! Kanske inspiration till en sommarlunch? Ljummna sallader är ju den bästa sorten!

På ett loppisfyndat Pyrexfat la jag ingredienserna i lager på varandra. Sallader serveras bäst på platta fat, men det vet ni säkert. Hehe, alltså högst personlig åsikt.

Underst ekbladssallad, sen paprikarostade kikärtor. De gör jag genom att ta sköljda kikärtor och steka i smör, vitlök och paprikapulver och salt i en stekpanna. Sen på med lite stekt hallouimi, kokt potatis.

Skivade tomater, kokta gulbetor.

Chimichurri (här finns recept på det!) och massa dill!
Toppa med flingsalt, lite extra citronjuice och nymalen svartpeppar! Klart! Glad sommar och puss.

Spenat och fetaostpaj med söta tomater och purjolök

$
0
0

27789344416_e267778221_h

Jag blev så sinnessjukt sugen på paj härom dagen så att jag var tvungen att laga en på stört. Typiskt Pinterest att göra sånt med en.
Det blev en panggod vego-variant med massa spenat, fetaost, purjolök, körsbärstomater och parmesan! Lätt, mättande, enkel att spara och värma upp senare och perfekt till buffébordet! Här kommer mitt recept:

27722547552_2eae5524dc_b

Du behöver:

för pajdeg

☞ 125g smör
☞ 3 dl vetemjöl
☞ en skvätt vatten
☞ salt

Forma ihop degen till en boll med händerna och lägg den i kylskåpet i ca 30 minuter. Kläm sen ut degen i valfri pajform, nagga med en gaffel och förgrädda i ugnen i ca 10 minuter på 225°C.

för fyllningen

☞ 6 ägg
☞ 2 dl matlagningsgrädde
☞ 300g (2 pkt) fetaost
☞ 120g babyspenat
☞ 10 körsbärstomater
☞ 3/4 dl parmesanost
☞ 10 cm purjolök
☞ 2 klyftor vitlök
☞ en skvätt grönsaksbuljong
☞ salt och färskmalen svartpeppar
☞ några blad färsk oregano eller annan favoritkrydda

Blanda ägg, matlagningsgrädde, grönsaksbuljong, handriven babyspenat (nyp isär bladen lite så de blir mindre, man behöver inte hacka), sköljd och skivad purjolök samt grovsmulad fetaost i en skål. Pressa i vitlök och krydda med salt och färskmalen svartpeppar.
Häll i blandningen i det förgräddade pajskalet. Tryck ner delade körsbärstomater och toppa allt med riven parmesanost.
Sätt in pajen i mitten av ugnen på 225°C i cirka 30 minuter eller tills fyllningen inte dallrar när man skakar formen lite.
Toppa med färska kryddor, salt och peppar och låt svalna i några minuter.

27212145373_e6857db6e8_h

Servera med din favoritsallad. Min är på smörfrästa kikärtor, blomkål och chili med ruccola, krispig gurka, tomater och massa citron! Enjoy!

Translation: An easy and delicious recipe for spinach, leek and feta cheese pie!

Enkla och maffiga jordgubbstårtan med grekisk yoghurt och maränger

$
0
0

27805972651_719e67e9e7_h

Hej och glad fredag! För prick en vecka sedan var det ju midsommar och då hade jag en bebis i magen istället för utanpå och väntade ivrigt på värkar, som ju kom samma natt (mer om detta en annan gång såklart)!
Men på dagen firade jag midsommar på vår gård med massa kompisar som också var kvar i stan och för att det skulle bli så somrigt som möjligt gjorde jag en jordgubbstårta.

Här kommer receptet till den, som faktiskt är mycket enklare än man tror!

27781538182_f2c49e5e41_b

Jordgubbstårta

Du behöver:

☼ 1 pkt tårtbottnar
☼ 5 dl grädde
☼ 2 dl grekisk yoghurt
☼ ca 15 små maränger
☼ 2 l jordgubbar
☼ 1 msk florsocker
☼ 3 msk jordgubbssylt
☼ 2 mogna bananer

27270709613_4a3c1d9f71_b

Vispa grädden och vänd ner grekisk yoghurt. Mosa banan med en gaffel i en skål. Mixa hälften av alla jordgubbar (spara de finaste!) med en mixerstav i en egen skål och vänd ner jordgubbssylt samt florsocker i jordgubbssåsen. Nu har du tre skålar med fyllning, en med grädde/yoghurt, en med jordgubbssås och en med banan.
Dags att montera!

27882474085_b989124593_b

Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och klicka på 1/3 av den mosade bananen. Klicka sen på ca 1/4 av grädd och yoghurtblandningen och smeta ut lite grann. Klicka på ett par matskedar av jordgubbssåsen och låt den rinna fram så den syns på grädden. Smula över 3 st maränger.
På med nästa tårtbotten (tryck inte till så hårt, utan låt tårtan vara hög, asymmetrisk och fluffig) och gör om samma sak på denna botten.
Lägg på den sista botten och upprepa.

27848221026_05775244f1_b

Avsluta med att dekorera tårtan med delade jordgubbar. Jag tycker det blir finast om man låter det gröna vara kvar och lägger dem lite stökigt samt varvar vilken sida man har fram. Toppa tårtan med smulade maränger!
Glad sommar!

27848037616_504f663414_b

Translation: An easy recipe for a fresh strawberry cake with greek yoghurt and meringue!

Min bästa sommarmat – chèvre chaud

$
0
0

27537123324_3dab29ab34_h

Åååh för en stor krämig bit chèvre! Som jag längtat och drömt om det i nio månader. Nu när jag inte är gravid längre klämmer jag i mig en sån här så fort jag kan, och idag tänkte jag dela med mig av mitt chèvre chaud-recept. Perfekt för soliga luncher, romantiska rödvinsmiddagar eller att bjuda på när man får besök i sommarstugan. Det går fort, är himmelskt gott och ser ljuvligt ut på tallriken. Här kommer receptet för 2 personer:

28074419551_112780cc06_b

Du behöver:
☛ 2 generösa bitar chèvre
☛ 2 skivor bröd, vi tog Ölandslimpa, som var förvånansvärt gott till!
☛ 10 söta körsbärstomater
☛ 1/2 rödlök
☛ En kruka mixad sallad
☛ 10 små färska rödbetor
☛ en näve valnötter
☛ Flytande honung
☛ Olivolja
☛ Crema di balsamico
☛ Salt och färskmalen svartpeppar

27537164714_b14a53c132_b

Börja med att sätta på ugnen på 200°C. Lägg sen två skivor bröd i en ugnsfast form och chèvrebitarna på dem. Ringla över flytande honung, salta och peppra samt låt stå i ugnen tills osten precis börjat mjukna och brödet rostats. Det tar ungefär 10 minuter.
Dela rödbetorna i mindre bitar och koka dem tills de blivit mjuka. Skölj med kallt vatten och nyp av det sista skalet.
Nyp isär salladen och fördela på tallrikarna. Skiva rödlök i tunna skivor, dela tomaterna och lägg på salladen. På med de ljumna rödbetsbitarna och sen brödet med chèvreosten på.
Toppa allt med valnötter, ringlad olivolja, balsamico, flytande honung, salt och peppar. Servera medan det är ljummet och bon apetit!

27537177674_82b326cc7a_b

Translation: My best chèvre chaud. Loads of cheese and vegetables in beautiful gem colors.

Chia och banangröt med rårörda bär

$
0
0

28660556386_1239b73985_k

På sommaren äter jag nästan samma frukost varje dag. Smörgås, yoghurt, kaffe och juice. Men så fort hösten närmar sig blir jag sugen på gröt av olika slag. Det är ju ett tag kvar till höst såklart, men jag kan ändå inte hjälpa att smålängta lite grann. Hösten är en så romantisk och mysig tid, speciellt i början när det skiftar från sommar och man har tunn jacka men kanske en halsduk på långpromenaden.

Här kommer ett grötrecept som är syrligt och sött, packat med nyttigheter och mättar hela dagen. Rysligt enkelt är det också såklart, och dödsvackert på tallriken.

28615053161_269f033817_k

För 1 portion:

✩ 1 dl havregryn
✩ 2 dl vatten (plus en skvätt, behövs alltid en extra skvätt när man gör gröt)
✩ 1 tsk flytande honung
✩ 1 nypa salt
✩ 1/2 mosad banan
✩ 1 msk chiafrön

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och rör runt på medelvärme tills det blivit en gröt med fast konsistens.

Toppa med:

✩ 2 msk röda bär (jag häller över frysta jordgubbar och hallon i en burk och har i kylen över natten)
✩ 10 grovhackade mandlar (den godaste sorten är från Biofood, äter dem som snacks!)
✩ en tsk chiafrön
✩ Mjölk man gillar

28408328970_93965e4cb4_k

28692623375_f16cee7ef1_k

28615078741_e27b202058_k

Sen är det klart och redo att avnjutas! Ha en fin vecka allihop. Puss.

Translation: A great recipe for chia and banana porridge with red berries and almonds.

Höstsallad med kantareller, buffelmozzarella och linser

$
0
0

28855841454_9e2752509c_b

Här kommer ett vegetariskt recept på en underbart lyxig och god ljummen höstsallad med kantareller, buffelmozzarella, färska örter och rotsaker! Jag lagade detta i måndags och lovar att det var supergott!

29371606372_9f10416017_b

Receptet är för två personer.

Du behöver:

☛ 1 pkt färdigkokta linser
☛ några nävar svenska kantareller
☛ 1 pkt buffelmozzarella
☛ 4 potatisar
☛ 2 morötter
☛ 1 bit vitkål
☛ 2 stora vitlöksklyftor
☛ 1 näve färsk timjan
☛ 1 näve färsk oregano
☛ 6 körsbärstomater
☛ 2 nävar babyspenat
☛ 1 klick smör
☛ olivolja
☛ citron
☛ pumpafrön
☛ salt och peppar

29371655862_ae9de9690c_b

29191611650_37f8dd7da0_b

29191720900_f8d44e30ac_b

1. Sätt ugnen på 225°C och ringla olivolja på en ugnsplåt. Dela potatisen i klyftor och morötterna i stavar. Skär upp vitkålen i mindre bitar och skiva vitlöken tunt. Blanda allt på plåten och toppa med timjan. Salta och peppra. Baka i ugnen tills rotfrukterna är mjuka inuti.

2. Skölj linserna och häll ner i en stor salladsskål. Lägg i babyspenaten, delade körsbärstomater, buffelmozzarella i bitar och de varma rotsakerna.

3. Stek kantarellerna i smör. Salta. Häll över svampen och smöret från stekpannan i salladen. Blanda.

4. Toppa med färsk oregano, citronjuice, olivolja och pumpafrön.

28855779624_cb0e090e74_h

Servera med en klick vitlökscreme fraiche, en rostad skiva levain eller äppelmust!
Smaklig måltid!

28858301853_387bd41d07_h

Translation: My best recipe for a fall salad with chanterelles and lentils.


Krämig chiapudding med körsbär, jordgubbar, hallon och nötter

$
0
0

chiapudding

Här kommer ett ljuvligt recept på krämig chiapudding med körsbär, hallon, jordgubbar och nötter.

chiapudding

Det perfekta mellanmålet för oss som älskar att äta goda, men lagom nyttiga saker, efter jobbet men innan middagen. Jag som ammar är ju konstant sugen på glass och andra goda milda grejer och detta är supergott, lagom sött och syrligt!

chiapudding

Du behöver, för 2 portioner:

Δ 2 dl mild yoghurt
Δ 1 dl soyamjölk med mandelsmak (jag tar sötad)
Δ 3 msk chiafrön
Δ 1/2 paket frysta körsbär
Δ 1 dl tinade hallon och jordgubbar
Δ en näve nötter (jag tog naturella cashewnötter och pecannötter)
Δ en extra skvätt soyamjölk

chiapudding

Lägg de frysta jordgubbarna och hallonen i en bytta i kylen dagen innan. Då hinner de tina och du kan ta ett par matskedar på chiapuddingen sen.
Förbered chiapuddingen genom att hälla yoghurt, soyamjölk och frön i en burk. Häll i de frysta körsbären. Rör runt och låt stå ett par timmar i burken i kylskåpet. Jag gör min chiapudding på kvällen och låter den stå över natten.
Toppa med rårörda bär, nötter och en skvätt extra soyamjölk vid servering.

chiapudding

Sen är det bara att njuta!

Translation: My best recipe for creamy chia pudding with cherries and nuts.

Haricots verts i citronette och nasi goreng med Linas matkasse

$
0
0

Sponsrat inlägg.

29971950182_7cb2d221d8_b

Jag har testat Linas matkasse! Häng med och se hur det gick ↓!

30086288685_2e0566211e_b

Hela idén med Linas matkasse är att man ska kunna spara tid och laga god, sund och varierad mat genom att få välfyllda matkassar hem till dörren med tillhörande recept. Det låter ju helt magiskt, speciellt för oss med små barn, noll tid och ett stort sug efter vegetarisk ekologisk mat! Jag beställde hem en vegetarisk kasse och en salladskasse och testade två recept. De blev supergoda, här kommer de:

29458310314_f1d300753f_b

Först ut är en väldigt enkel sallad som man kan ha till nästan vad som helst. Den går snabbt och är syrligt god.
Här kommer receptet:

Haricots verts i citronette
– basilika
– citron
– haricots verts
– silverlök
– tomat
– olivolja
– salt
– svartpeppar
– solrosfrön

29791486860_1938b0b0e4_b

1. Koka upp en liten kastrull med lättsaltat vatten. Koka 150 g haricots verts 1 min och skölj sedan i iskallt vatten.

2. Skiva 1 tomat och finhacka 1 silverlök. Grovhacka 1/2 kruka basilika.

30086315205_fe763c27a4_b

3. Blanda ihop 3 msk olivolja, finrivet skal och pressad saft av 1 citron, lite salt och svartpeppar.

29791523060_e93546a5c3_b

4. Lägg upp alla grönsakerna på ett fat, ringla över citronetten och toppa med solrosfrön!

30086339965_74e486a911_b

Mmm, doftar ljuvligt av citron! Finhackad lök, citron, olivolja och tomat är min bästa smakkombination.

29458353804_f2bbdfbe5a_b

Nästa rätt är en helt vegetarisk nasi goreng! Även den himla enkel att göra. Här kommer receptet:

Nasi goreng med cashewnötter
– cashewnötter
– ingefära
– jasminris
– soya
– limebasilika
– vitlök
– trädgårdskrasse
– ägg
– spiskummin
– sesamolja
– lime

30086353375_ca7a3b9782_b-1

1. Riv 2 centimeter ingefära och 1 vitlöksklyfta på det grova på ett rivjärn. Grovhacka 1 kruka trädgårdskrasse och 1/2 kruka limebasilika. Gör en soyablandning på 2 msk soya, 1 tsk sesamolja, 1 krm spiskummin och saften av 1 lime.

2. Koka upp jasminris för 2 personer enligt anvisning på förpackningen.

29972023592_d859b1dea2_b

3. Stek ingefäran, vitlöken och riset i lite olja eller smör och ringla på soyablandningen. Gör ett hål i mitten av pannan och knäck i 2 ägg. När de börjat stelna, blanda ut dem med resten av risblandningen.

29458819073_636d0388f0_b

4. Häll i den hackade trädgårdskrassen och limebasilikan. Rör runt i pannan.

29458376774_c8b3a10d92_b

5. Servera med grovhackade cashewnötter och några blad limebasilika.

30002904071_4b6b812707_b

Pontus och jag åt detta som lyxlunch i måndags och det var verkligen både enkelt, gott och mättande!

Om ni också vill ha Linas matkasse hem till er får ni nu en rabattkod av mig. Håll i er! Ange TACKELSA när ni beställer så får ni ett prova-på-pris på matkassar från 299kr + en medföljande salladskasse gratis. Mer inspiration och information på Linas matkasses hemsida.

Translation: Try out Linas matkasse like I did! It’s simple and delicious! A post sponsored by Linas matkasse.

En måndag på jobbet samt recept på trattkantarell och ricottapaj

$
0
0

30407424786_b8d44e0e93_b

I måndags var det så mörkt när vi vaknade att jag trodde det var natt fortfarande när klockan var sju. Enda botmedlet var ett stort glas färskpressad apelsinjuice och kaffe.

30357709031_d3de88e602_b

Vi har tagit in vårt citronträd från balkongen nu. Det är lite stökigt men det blev så himla fint att ställa den stora krukan på bordet! Vårt bord är ju stort nog för sånt.

30444143805_b64de94f73_b

Klockan nio var jag på jobbet och det första jag gjorde var att öppna en flaska bubbelvatten som sprayade över hela mig. Typiskt måndagar.

30327363242_92592298f7_b

Julia låg på golvet och knåpade ihop dagens inspelning.

30407468616_45a6592f3f_b

och jag varavade som vanligt programelederi med amning av denna! Han den lilla alltså.

30327412022_88d1f0fc2d_b

Barnrummet skulle slutföras och jag hetsinredde i fyra timmar. Åskmolnet fick bo i docksängen.

29811849073_e78975a347_h

och en tavelvägg blev till av två små tavlor, en vimpel och en lampa.

30357842321_3abf18cd3a_b

Jag kärade ner mig i denna nattlampan också.

30357921511_f8775893a3_b

Det blev så gulligt att hen blev astronaut!

30146740830_6bd6d7790f_b

Jag älskar den här gamla papperslyktan (?) som jag köpt på Old touch.

30407721816_a075cbd08e_b

och dessa ljuvliga små glitterskor från Livly!

30444444735_c5e99013e1_b

Sen filmade vi av allting. Noga och länge och jag berättade för er som tittar hur jag tänkt med allt och alla tips.

30444461775_5e45f75cbf_b

I köket hängde inredningsass-Jannica! Hon har fått jobb på en långfilm som rekvisitör så nu har hon slutat. Det är så synd för jag tycker att Jannica är världsbäst och så himla gullig och snäll!

29813340904_7179a9e424_b

På eftermiddagen fikade vi, kaffe och bulle på balkongen.

29813354244_5e8b0ed5c1_b

och när jag var klar väntade två brev på mig där hemma. Eller den ena var till Lynn men han kan inte öppna själv än ju.

30146923030_8ac4585f46_b

Fyra fina noveller på temat flykt från Novellix som jag ska läsa och två haklappar från Karin Mannerstål som hon har gjort! Tacktack.

30444523645_213479e531_b

Måndagskvällen avslutades som måndagskvällar gör, med middag framför teven. Vi gjorde en paj med trattkantareller och ricotta. Här kommer receptet:

Δ pajdeg
Δ 6 ägg
Δ 3 stora nävar trattkantareller
Δ 1 msk smör
Δ 1 gul lök
Δ 2 klyftor vitlök
Δ 250g ricottaost
Δ 1 skvätt grönsaksfond
Δ 4 kvistar svartkål

Tryck ut degen i en form, nagga och förgrädda.
Stek löken i lite smör och lägg i trattkantarellerna. Låt de vattnas ur och sen suga upp vattnet igen. Blanda äggen, fond, hackad svartkål, svamp, lök och ricottaost i en bunke. Bred ut över pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min på 200°C.
Låt pajen stå en stund och svalna av lite efteråt. Servera med sallad, en klick crème fraîche och lite frön.

Translation: My monday and a mushroom pie recipe.

Ängamat

$
0
0

30723362016_ab2466e5b0_b

Jag lagade Ängamatssoppa härom dagen och det var som att kastas tillbaka till barndomen och Carl Larssons tid på samma gång. Det är en så himla klassisk och god soppa tycker jag, lätt att göra och mjuk och mild. Snäll ruggiga förvinterdagar alltså.
Den brukar göras på primörer, men jag tycker att grönsakerna är minst lika goda så här i skördessäsong och gjorde min variant på det sättet. Allt går såklart att byta ut efter säsong och smak, men här kommer alltså mitt recept på Ängamat!

För ca 3 portioner behöver du:

– 8 dl vatten
– 1,5-2 dl vispgrädde
– 1 skvätt grönsaksbuljong (efter smak!)
– 1 msk vetemjöl
– 1 msk smör
– 3 morötter (jag tog en orange, en gul och en lila!)
– 1 silverlök
– 2 klyftor vitlök
– 1 litet blomkålshuvud
– 3 blad grönkål
– 5 små potatisar
– 1 kruka dill
– salt och vitpeppar
– olivolja
– pumpafrön
– riven muskotnöt
– citron

30723397916_242d94fba2_b

Börja med att hacka alla grönsakerna i mindre munsbitar. Tänk på att morätterna tar lite längre tid är potatisen, och att blomkålen blir mjuk snabbast.
Stek hackad lök och grönsaker lite hastigt i smör i en gryta.
Vispa ner mjölet i vispgrädden och häll sen ner det tillsammans med fond och vattnet i grytan så att grönsakerna täcks.
Smaka av med salt och vitpeppar och lite pressad citron när det blivit varmt.
Riv ner muskotnöt och lägg i hackad dill. Spara lite till uppläggningen.
Koka soppan på svag värme tills grönsakerna mjuknat lite men inte blivit helt sönderkokta.

30671883451_f4cf4db442_b

Häll upp soppan i en skål.
Toppa med lite ringlad olivolja, hackad dill och pumpafrön.
Servera med en skiva nybakt eller rostat surdegsbröd, ost och gurka!
Så himla varmt och gott och ljuvligt milt!

30671817081_8f7acc4d81_h

Translation: My best recipe for a very kind winter soup.

Pom & Flora bowl – blåbärssmoothie med nötchokladchiapudding och kanelrostat bovete

$
0
0

Jag blir ofta superinspirerad av rätter när jag är på restaurang och caféer och försöker göra liknande hemma för att äta när helst jag vill. På Pom & Flora har de en acaibowl som jag tycker är så himla god, och härom dagen när jag hade ätit den gick jag direkt till affären efter och köpte ingredienser. Självklart hade jag inget recept, utan gjorde så som jag tänkte skulle bli gott, och OM det blev. Här kommer världens bästa, vackraste och smarrisgaste frukost eller mellanmålsrecept!

På Cajsa Warg och Konsum köpte jag sånt jag behövde. Allt från frysta bär till gryn, mjölk och bananer. De här grejerna är alltid bra att ha hemma.

Först gjorde jag chiapuddingen. Chiafröna från Saltå kvarn går supersnabbt och sväller på bara en halvtimme så det är bra om man är sugen direkt. Till chiapuddingen hade jag:

– 4 msk chiafrön
– 1,5 msk kakao
– 1 msk jordnötssmör

– samt ca 2,5 dl mandelmjölk

Rör runt försiktigt men länge så att kakaon och jordnötssmöret löser upp sig i den kalla mjölken. In i kylskåpet!

Sen var det dags att rosta bovetet! Helt bovete köpte jag på Saltå kvarn. Detta hade jag aldrig gjort tidigare men det blev så himla bra! Perfekt som topping till smoothies och annat. Jag fyllde en panna med bovetet, klickade ut lite äppelkompott som vi hade hemma som Fanny har gjort (det går lika bra med äppelmos) och hällde över lite kanel. Sen in i ugnen på 200°C i ca 20 minuter.

När chiapuddingen såg ut så här.

Var bovetet passande nog också klart!

Till sist gjorde jag en tjockare smoothie på banan, frysta blåbär, frysta jordgubbar och mandelmjölk.

Sen var det dags att montera!

Först smoothie, sen en rejäl klick chiapudding, på med lite extra jordnötssmör, bovete och sist ut lite skivad banan.

Tada! Kan vara det godaste jag ätit i mellanmålsväg någonsin kanske.
Blåbärssmoothie med nötchokladchiapudding och kanelrostat bovete. Värdigt vilket hemmacafé som helst!

Translation: My favourite smoothie/chia bowl!

Saffranspannkaka med salmbärssylt och vispgrädde

$
0
0

Saffranspannkaka är det mest gotländska jag vet, fast jag är inte helt säker på om det är en gotländsk efterrätt från början. Men vad gör det, det är världens godaste och enklaste att göra! Viktigt är att man har salmbärssylt och vispgrädde till och att man gör en hel sats, så det räcker i ett par dagar! Jag gjorde min på färdig risgrynsgröt som man ju kan köpa på tub, men har man tid och ork är det ju super att göra egen risgrynsgröt!

Här kommer receptet:

– 1 kilo grötris, dvs 2 tuber
– 0,5g saffran
– 4 msk socker
– 3 ägg
– 1,5 dl vispgrädde, plus lika mycket att vispa och ha till
– 1,5 dl sötmandel
– salmbärssylt att ha till

Sätt ugnen på 175g och smörj en form med smör. Min form är ungefär 20×30 cm och det var lagom. Annars kan man använda två mindre formar.

Skålla mandeln och plocka bort skalet. Hacka mandeln fint.

Blanda saffran med socker och häll över grädden. Vänd ner i grötriset och rör runt. Knäck i ett ägg i taget och avsluta med att hälla i nästan all mandel. Rör runt. Fyll formen, strössla över sista mandeln på toppen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills pannkakan fått fin färg. Jag äter hellre en underkokt pannkaka än en torris.

Klart! En gyllene dröm att servera med vispad grädde och salmbärssylt.

Spara

blomkålssoppa med rostade kikärtor och tomatcrostini

$
0
0

Igår delade jag ju med mig av ett recept på saffranspannkaka, och eftersom jag ätit så himla många goda saker den senaste tiden blir det receptfest här på bloggen! Hoppas ni gillar det. Se det som lite avkoppling mellan loppis och solnedgångsinläggen, hehe.
Dagen recept är två stycken som passar lika bra till lunch som middag. Eftersom jag alltid lagar på fri hand är recepten en efterkonstuktion, så om något känns konstigt i antal eller mängd, hojta gärna så rättar jag! Ska försöka vara noga men ibland är det svårt att minnas exakt. Varsågod, en vegetarisk sommarrätt för två!

Detta behövs för soppan:

– 1 msk olivolja
– 1 klyfta vitlök
– 250 g blomkål
– 50 g potatisar
– 1/2 dl vitt vin
– 3 dl vatten
– 1 dl vispgrädde
– 1 msk grönsaksfond
– 1/2 burk kikärtor
– 1 tsk paprikapulver
– 1 msk smör
– lite citron, salt och peppar

Förkoka potatisen och lägg den åt sidan. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och lägg i hackad kokt potatis, hackad blomkål och hackad vitlök. Rör runt och var försiktig så det inte bränns. Häll över vinet och låt det puttra en sekund. På med grädde, vatten och fond. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Stek kikärtorna i lite smör i en stekpanna, häll över paprikapulvret och låt dem få färg. Servera soppan med kikärtor, lite olivolja och en dust paprikapulver.

Detta behövs för tomatcrostinis:

– 2 stora skivor surdegslevain
– 1 klyfta vitlök
– 2 msk smör
– 10 små tomater eller 3 stora
– 1 kruka basilika
– citron, olivolja, salt och peppar

Stek brödet i smöret och låt det få färg. Dela vitlöksklyftan och gnid in bröden med den. Hacka tomaterna, blanda med olivolja, salt, peppar och citron. Häll över tomatblandningen på de nystekta bröden och servera genast!

Varsågoda! Puss.


Röd vinbärssaft som blev lila

$
0
0

God morgon! Jag vet inte vad klockan är när ni läser detta, men hos mig är det arla morgonstund och det dimmiga ljuset letar sig fram över åkrarna till vårt fönster. Då vaknar Pontus och Lynn, och jag gör kaffe och en skål yoghurt innan jag blir upphämtad klockan åtta. Då ska ÄH-gänget och jag på utflykt. Massa fina ställen här på Gotland som jag inte besökt innan står på dagens agenda. Det ska bli kul att se!
Igår fick hela köket sin färg och de sista skåpen rök. Imorgon är sista dagen och då blir det piff, lampor, möbler och sen är det klart! Programmet sänds inte förrän senare i höst, men lite småglimtar kommer ni såklart få se innan hela köket visas där och här iom det.
Åtta dagar har vi kvar här innan vi drar igen, tillbaka mot Stockholm och hösten. Men det behöver jag inte tänka på idag, för här ska solen skina hela dagen, jag ska få gå på loppisar på arbetstid och nu är kaffet klart.
Eftersom tiden är knapp dessa tre dagar som jag jobbar kommer här ett litet kortare inlägg med recept på röd vinbärssaft. Jag frågade ju er vad man kan göra av alla sina röda vinbär och fick mängder av tips. Kanske har ni lite kvar i frysen? En av grejerna Pontus svängde ihop var denna saften. Jag tycker färgen blev så himla fin! Dessutom är den syrligt god och väldigt somrig. Roligast var när Pontus var färdig och smakade på den, räckte mig ett glas och utbrast att jag måste smaka för den var så hiiimla god. Jag tog en sipp och påpekade att det ju var koncentrat och att man måste blanda ut med vatten, hehe.
Det är min man iallafall, den obotlige optimisten. Älskar honom. Han gör saft och är nöjd jämt, vad mer kan man önska sig?


– 2 l vinbär

– 7 dl vatten
– 6 dl strösocker
per liter avrunnen saft
– 1 krm natriumbensoat per liter saft

Skölj vinbären och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg bären i en gryta och häll på vattnet. Koka under lock, ca 10 minuter. Tryck sönder bären med en slev mot grytans kant. Häll upp allt i en silställning och låt saften självrinna.
Mät saften och blanda den med socker i grytan. Låt saften koka sakta i ca 10 minuter. Skumma saften klar.
Ta lite av saften i en kopp och rör ut natriumbensoatet i det. Blanda sedan med resten av saften.
Häll upp saften i rena varma flaskor. Sätt på kork. Förvara saften kallt.

Recept från Hemmets journal. Puss!

En frukost, lunch och middag + dagsläget

$
0
0

Hej! Tack för all positiv respons på mitt inlägg tillsammans med Tink! Det betyder mycket, eftersom det är viktigt för mig att annonssamarbetena känns relevanta och intressanta även för er läsare och inte bara som intryckt reklam man scrollar förbi. Det gör mig glad!
De här senaste dagarna har gått i ett. Jag har filmat en massa, bland lamm och vildmorot, målat, skruvat, borrat, inrett, sågat och sprayat färg! Allt i en tv nära dig i höst. Därför blir det lite skralare på bloggfronten dessa dagar, men imorgon kanske jag får tid att gå igenom lite bilder! Då är Pontus, Lynn och jag ensamma för första gången på mer än en månad, och så har vi hela sju dagar ihop bara vi tre, vårt nya kök och den Gotländska sensommaren. Idag var det 24 grader (skrev detta igår fredag) och min näsa har fått fräknar. Jag fattar inte vad det är för dåligt väder alla pratar om hela tiden. Här på Gotland har det regnat två tillfällen sen vi kom hit 1 juli, och det var på natten mestadels. Annars strålande sol och torka torka. Hoppas det kommer lite regn, men sen får solen gärna stanna en bit in i oktober. En pirrig och ljummen promenadfylld, uteserveringstät, mys under filten-härlig höst vill jag ha.
Nu kommer tre små recept! Eller tips kanske jag ska säga. På vad man kan äta på en dag. En frukost, en lunch och en middag. Detta åt jag för någon vecka sedan och rekommenderar varmt. Puss!

Till frukost:

Rysk yoghurt med Paulúns granola med dadlar och hasselnötter, färska hallon, valnötter och flytande Gotlandshonung.

Till lunch:

En smörgås (Gotlandslimpa) med gårdagens rester. Kokt potatis som jag värmer upp med en klick smör i en kastrull, matjessill, hackad rödlök, ruccola och lite vällagrad västerbottenost.

Till middag:

En sparris och shitakesvampsrisotto med citron och mandlar. Själva risotton gör jag med arborioris och följer basanvisningarna på paketet. Viktigt att hålla grönsaksbuljongen varm i en kastrull. I risotton har jag även en skvätt vitt vin, lite parmesan och pressad citron. Shitakesvampen och sparrisen steker jag vid sidan om och vänder i när risotton är slut. Allt toppas med hackade mandlar, olivolja och ruccola.

Det var det, hörs imorgon!

Bananpannkakor med vallmo, citronricotta och blåbär

$
0
0

Jag älskar ju allt med vallmofrön, citron och ricottaost i, det vet ni ju sen gammalt. Nu när vi har haft sjukstuga här hemma är det extra mysigt med riktigt snäll mat, så jag gjorde dessa bananpannkakor till oss i måndags. Här kommer receptet!

Bananpannkakor:

– 2 ägg
– 2 små mogna bananer
– 85 g smält smör, plus lite extra till stekningen
– 2,5 dl mjölk
– 3 tsk bakpulver
– 3,5 dl vetemjöl
– 1 msk flytande honung
– 1 dl frysta blåbär
– 1 msk blå vallmofrön

Citronricotta:

– 80g ricottaost
– rivet skal från 1 ekologisk citron

Topping:

– 1/2 banan
– färska blåbär
– flytande honung eller maple syrup
– vallmofrön
– citronricotta
– jordnötssmör

Börja med att göra smeten till bananpannkakorna. Blanda alla ingredienser förutom de fysta blåbären och vallmofröna. Mixa i bananen om det behövs. Ställ in smeten i kylskåpet en halvtimme innan du börjar steka.
Vänd i de frysta blåbären och vallmofröna försiktigt.

Rör en gång.

Stek bananpannkakorna i en het panna med lite smör i. En pannakaka är ungefär 2-3 msk smet.

Vänd på dem efter en minut eller när de blivit gyllenbruna. Servera med all god topping!

Garanterad succé för både vuxna och barn!

Translation: My recipe for banana pancakes with lemon ricotta, poppy seeds and blueberry.

Linguine vongole

$
0
0

Här kommer ett receptet på linguine vongole som är helt underbart! Enkelt, snabbt och oerhört lyxigt. På en sekund kastas man ner till Italienska kusten och citronerna dignar längs med träden i förgrunden till utsikten som man har. Lila klätterväxter längs med stenväggarna och små tanter som hänger tvätt i sina fönster. Ja ni fattar. Det är ljuvligt gott, men det är också viktigt att man använder bra råvaror. Vongolemusslor måste vara färska, så ring och kolla med din lokala fiskaffär eller saluhall om de har några bra inne innan du börjar planera i huvudet. Buon appetito!

För 4 personer:

– 1 kg vongolemusslor
– 300g linguinepasta
– olivolja
– 2 tsk chiliflakes
– flingsalt
– 2 vitlöksklyftor
– 250 ml vitt vin
– 1 stor näve bladpersilja
– 1 citron till servering

Börja med att koka upp en stor kastrull vatten med en rejäl nypa flingsalt i. Allt handlar om timeing när det kommer till denna rätten. Medan du väntar på att pastavattnet kokar upp är det smart att tvätta igenom musslorna med kallt vatten, slänga de som inte stänger sig när du knackar dem i diskbänken och även slänga de som är trasiga.

Häll lite olivolja i det kokande vattnet och sen i med linguinen. När pastan kokat ca 3 minuter passar det att hälla olivolja i en bred och låg kastrull, eller vad man har, och fräsa musslorna där i. Häll på chiliflakes och tunt skivad vitlök och rör runt tills musslorna börjar öppna sig.

Addera det vita vinet, hälften av bladpersiljan fint hackad, en nypa flingsalt eller två och lägg på ett lock.

Efter ett par minuter är både pastan och musslorna klara. Häll av pastavattnet och lägg ner linguinen i kastrullen med musslorna. Rör runt. Servera med några klyftor citron, hackad persilja, ringlad olivolja och en nypa flingsalt!

Självklart kan man dränka sin vongole i parmesan, om man är lagd åt det smarta hållet!

Hoppas ni lagar denna dunderrätt. Puss.

Ps. Tips! För den som vill ha mer musslor i sin pasta går det bra att addera 2 msk vongolemusslor på burk tillsammans med chiliflaksen och vitlöken. Ds.

Translation: A lovely recipe of linguine vongole, for a date night with the Italian vibe!

Bakad potatis med svamp, timjan och parmesan

$
0
0

Härom dagen fick jag ett sånt extremt sug efter potatis! Jag äter det väldigt sällan, men det är ju verkligen extremt gott. Allra bäst när potatisen är rykande varm, nyss kommit ut från ugnen och fyllt med smarriga saker. I detta receptet gjorde jag om en gammal klassiker som jag åt hela min uppväxt på olika caféer och gjorde den lite mer 2017. Varsågod, här kommer ett recept på bakad potatis med svamp, timjan och parmesan!

För 3 potatisar:

– 3 bakpotatisar
– 150g shitakesvamp
– 150g skogschampinjoner
– 3 vitlökskylftor
– ca 50g smör
– färsk timjan
– parmesanost
– salt och peppar

Börja med att sätta ugnen på 200°C, snitta bakpotatisarna på ovansidan grunt rakt över och baka dem i ugnen i ca 1-1,5 timme beroende på storlek. Potatisarna ska vara mjuka inuti när de är klara.

Under tiden kan du göra salladen!

Till salladen:

– 1 salladshuvud
– 1/2 paket förkokta linser
– 2 stjälkar selleri
– 1 avokado
– olivolja
– citronjuice
– salt och peppar

Skölj linserna, hacka sellerin och avokadon, blanda med salladsbladen och ringla över olivolja. Pressa citron, salta och peppra.

När potatisarna är klara gröp ur innanmätet och lägg i en bunke. Smöra potatisskalen som är urgröpta och ställ tillbaka in i ugnen igen. Under tiden kan du förbereda svampen.

Skiva vitlök och bryn i smör i en stekpanna. Skiva all svamp och vänd i. Stek tills de mjuknat, salta och peppra.
Blanda svampen med potatisen, klipp i lite timjan och smaka av. Salta och peppra om det behövs.
Ta ut potatisskalen från ugnen och fyll dem rikligt med svamp och potatisfyllningen. Riv parmesan över dem och strössla lite färsk timjan. Avsluta med att grilla bakpotatisarna i ugnen en sista gång så att osten smälter och blir knaprig.

Servera med den härligt krispiga salladen och syrlig gräddfil! Hoppas det ska smaka!

Translation: A lovely recipe for baked potatoes with mushrooms, parmesan and thyme.

Viewing all 152 articles
Browse latest View live


Latest Images