Quantcast
Channel: recept – Elsa Billgren
Viewing all 152 articles
Browse latest View live

Ricotta fritters med färska örter, chili och parmesan

$
0
0

Här kommer ett supergott, enkelt och vegetariskt recept som passar en svettig sommarmiddagdag lika bra som lunchpicknick eller lyxig brunch. Hela satsen räcker till ca sju fritters och passar två personer som middag eller fyra som förrätt.
Rätten innehåller mjöl, men kan bytas ut mot glutenfritt alternativ om man vill såklart.

Här kommer inköpslistan!

– 3 ägg
– 200g ricotta
– 1 dl grovriven parmesan
– 1/2 dl mjöl
– 1/2 kruka basilika
– 1/2 kruka dill
– 1/2 tesked chiliflakes
– salt och peppar
– 1 msk olivolja

Börja med att separera äggen, gulan i en skål och vitan i en annan. Hacka de färska örterna relativt grovt.

Häll i örterna, mjölet, chilin, parmesanen, ricottan, salt och peppar i skålen med äggulorna.

Rör runt till smeten ser ut så här.

Vispa äggvitorna hårt så smeten blir toppig när du tar ut vispen.

Blanda försiktigt i äggvitan i den andra smeten sked efter sked.
Stek åtta cm stora klickar av smeten i en stekpanna med smör eller olivolja. Vänd efter två minuter och stek ytterligare en minut.

Klart!

Servera på en bädd av bladsallad och babyspenat, med körsbärstomater, hyvlad parmesan, citronjuice, olivolja och dill.

Sommarsmarr!

Translation: A vegetarian recipe for ricotta fritters with basil, dill, chili and parmesan!


Enklaste och godaste sommarfrukosten

$
0
0

När vi var på Öland åt vi detta goda till frukost varje dag. Så himla enkelt, smarrigt och vackert att titta på dessutom. Allt det bästa på samma gång, just så som en frukost ska vara.

Jag blev tipsad om rysk yoghurt av en bloggläsare, och testade det. Herregud vilken skillnad det var mot turkisk och grekisk! Först fattade jag ingenting, sen såg jag fetthalten, hehe. Den är hela 17% fet och det är väl därför den är så rund och god i smaken. Inte sur alls, som jag tycker yoghurt kan bli ibland. Tips!

Ta två, tre skedar av den ryska yoghurten, krossa några valnötter i handen, strössla på blåbär och ringla en god honung på allting. Klart! Funkar såklart också som mellanmål. Eller närsomhelst när man är hungrig och sugen på något sött och lent.

Translation: A quick breakfast tip!

5 vegetariska recept till world meatfree day

$
0
0

Idag är det world meetfree day! Det kanske ni inte visste? Meatless mondays har ju varit ett begrepp rätt länge nu, och iom att det blivit så bra spridning på det vegetariska måndagsbudskapet har nu en global variant kommit där hela världen förhoppningsvis ska tillaga mindre kött, iallafall idag.
Jag äter ju nästan helt vegetariskt, så för oss är väl nästan alla dagar meat free, men om du känner att du behöver inspiration så kommer det här! Fem recept att välja mellan till kvällens middag:

Morots och fetaostpaj

Hur fin var inte den här? Och morötter på knippe finns iallafall i min mataffär för stunden.

Ört, parmesan och olivpasta med pistagestekta krutonger

Så gott med oliver i pasta! Jag blev väldigt sugen nu.

Caprese empanadas

Små krispiga piroger fyllda med min godaste sallad!

Rostad blomkålsspagetti med citron och ricotta

En supersomrig spagetti med mina godaste smaker!

Bruschetta bar!

Bruschetta bar. Bästa jag hört! Jag älskar ju att äta mackor till middag, och det här måste ju vara ett underbart sätt att fira world meatfree day! På bilden har de iofs kött, men det behöver man ju inte ha. Gör dina godaste hummusar, röror, stek underbara primörer, sommargrönsaker och vitlöksrosta bröd! Ät allt det goda och lite till.

Glad world meatfree day!

Translation: 5 vegetarian dinner ideas for world meatfree day!

Trädgårdskatten

$
0
0

God kväll! Tack för era snälla kommentarer i förra inlägget. Det är skönt att veta att jag kan lätta på tankelocket här och att det tas emot med varma, peppiga ord. Det är så himla sällan man får hela bilden i såna här resor tycker jag. Läser om fantastiska, lugna renoveringar, underbara och trygga husköp och sällan lackar svetten igenom till oss på andra sidan. Men jag tror att få personer gör stora livsval utan att tvivla, oroa sig, analysera och förhoppningsvis och troligtvis till slut landa i någon slags kontroll. Det vore ju så himla tråkigt om förändringar som detta inte satte sig på känslorna. Man bara gick in i sitt nya hus på 105 kvm med 3000 kvm trädgård, en lada från sekelskiftet, två gamla garage och ett gästhus och bara ryckte på axlarna. Nä. Ena sekunden gör jag storartade planer och bjuder nästan in till midsommar redan nu och andra sekunden tittar jag svettigt på allting och undrar om det inte bara är skönare med en liten lägenhet i stan ändå? Men så läser jag vad ni skriver, att ni känner likadant, lyssnar på Pontus och inser att min familj är på väg hit med färjan nu. Lynn har haft ögoninflammation och hög feber sen i tisdags, jag har inte sovit något och han har gått från att äta som en vanlig ettåring till att totalt matvägra och enbart amma. Phu. Under den veckan vi har varit här har vi ändå klippt hela gräsmattan (som var en halv meter hög på sina ställen), tagit bort klickgolv från punschverandan, ansat honungsrosen vid trappan, bloggat två gånger om dagen, städat, inrett, loppisfyndat, åkt på äventyr till norra delen, bakat två kakor, hämtat färgprover i Hemse, skruvat ihop två extrasängar från Ikea, skruvat ihop sex utestolar, ett utebord och en utesoffa samt grillat (nästan) varje kväll.
Det är väl inte illa pinkat ändå?
Jag vet att ni säger åt mig att ta det lite lugnt. Hehe. Vi får se hur det blir med det. Det är ju mycket mer spännande när det river runt.

Igår var det iallafall mulet och murrigt på kvällen och vi bestämde oss för att strunta i grillen och laga en god spagetti istället. Pontus hittade nämligen en gigantisk buske med salvia bredvid vinbären i trädgården och salviapasta är kanske min bästa pasta!

Detta behövs för en middag för två:

– Ett spagettifång stort som en (gammal) femkrona ungefär
– Två klyftor vitlök
– Ca 50g smör
– Två krukor eller ett stort fång salvia
– Flingsalt och svartpeppar

Koka upp pastavatten med massa salt i. Koka spagettin riktigt al dente. Skiva vitlöken och riv isär salvian till lite mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna, häll i salvian, vitlöken, salt och peppar. Rör runt pastan och servera direkt! Ringla över lite olivolja om du vill! Klart! Puss hörs imorgon, då är min mamma, syster och bror här. Längtar så!

Translation: We have great stuff in our garden! Sage for example, great for pasta.

Sommarplanerna och en ljummen sallad

$
0
0

Jag är fortfarande i något sorts rus efter gårdagens loppisfyndande. Jag har nog aldrig hittat så mycket fina saker på en dag. Bilder kommer of course. Lite tips på hur man gör själv för att bli mästerfyndare slänger jag in på köpet.
Idag ska vi på ännu en loppis, och sen ska jag testmåla lite i köket. Det är ju en lång process att se vilken färg som är rätt. Fem olika kulörer har jag valt ut.
Imorgon ska vi på utflykt norrut och på fredag åker mamma och Andrea hem. Då blir vi själva här över helgen. Det ska bli skönt. För även om det är ljuvligt att ha dem här, se hur kära de är i Lynn, hur mycket de trivs i huset och älskar loppisar precis som jag, är det ju min lilla familj som bor här. Vi måste ju få vara själva lite för att se hur vi lever. Njuta av tystheten, göra listor och ta sovmornar. Skrota runt nakna, hehe, och bara vara utan att prata. Men nästa vecka får vi besök igen! Sen avlöser de varandra tills vi åker hem i mitten/slutet av augusti. Tiden flyger förbi samtidigt som att sommaren här på Gotland känns oändligt lång. När vädret är detsamma många dagar i rad vet jag knappt om det är måndag eller fredag. Det är så jag minns sommaren när jag var liten, det är så jag vill att Lynn ska få ha det. Ett töcken av vinbärsplock, solnedgångspromenader, sandstrandslek och tända ljus och samtal i rummet bredvid när man somnat.
Projekten är många här i huset och på vår tomt. Denna sommaren kommer vi fokusera på nedervåningen, göra huset bovänligt, mysigt och vårt. Men i framtiden ska vi riva gästhus, bygga växthus, tömma ladan på bråte och öppna upp inne till nock (så vi han ha långbord för kräftskivor/midsommarfester samt loppisar där mellan!) renovera badrum och piffa på övervåningen. Det kommer ta sin tid. Och kosta massa pengar. Men det finns många år kvar, många somrar och som tur var många loppisar att roa sig med som belöning mellan varven.
Härom dagen svängde jag ihop en ljummen sallad till lunch. Den bestod av middagsrester och lite grönsaker vi köpt KRAV-märkt från Lilla Bjers. Jag hade inget recept utan gick helt på känsla och eftersom den blev så rackarns god delar jag med mig av innehållet till er! Kanske inspiration till en sommarlunch? Ljummna sallader är ju den bästa sorten!

På ett loppisfyndat Pyrexfat la jag ingredienserna i lager på varandra. Sallader serveras bäst på platta fat, men det vet ni säkert. Hehe, alltså högst personlig åsikt.

Underst ekbladssallad, sen paprikarostade kikärtor. De gör jag genom att ta sköljda kikärtor och steka i smör, vitlök och paprikapulver och salt i en stekpanna. Sen på med lite stekt hallouimi, kokt potatis.

Skivade tomater, kokta gulbetor.

Chimichurri (här finns recept på det!) och massa dill!
Toppa med flingsalt, lite extra citronjuice och nymalen svartpeppar! Klart! Glad sommar och puss.

Saffranspannkaka med salmbärssylt och vispgrädde

$
0
0

Saffranspannkaka är det mest gotländska jag vet, fast jag är inte helt säker på om det är en gotländsk efterrätt från början. Men vad gör det, det är världens godaste och enklaste att göra! Viktigt är att man har salmbärssylt och vispgrädde till och att man gör en hel sats, så det räcker i ett par dagar! Jag gjorde min på färdig risgrynsgröt som man ju kan köpa på tub, men har man tid och ork är det ju super att göra egen risgrynsgröt!

Här kommer receptet:

– 1 kilo grötris, dvs 2 tuber
– 0,5g saffran
– 4 msk socker
– 3 ägg
– 1,5 dl vispgrädde, plus lika mycket att vispa och ha till
– 1,5 dl sötmandel
– salmbärssylt att ha till

Sätt ugnen på 175g och smörj en form med smör. Min form är ungefär 20×30 cm och det var lagom. Annars kan man använda två mindre formar.

Skålla mandeln och plocka bort skalet. Hacka mandeln fint.

Blanda saffran med socker och häll över grädden. Vänd ner i grötriset och rör runt. Knäck i ett ägg i taget och avsluta med att hälla i nästan all mandel. Rör runt. Fyll formen, strössla över sista mandeln på toppen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills pannkakan fått fin färg. Jag äter hellre en underkokt pannkaka än en torris.

Klart! En gyllene dröm att servera med vispad grädde och salmbärssylt.

Spara

blomkålssoppa med rostade kikärtor och tomatcrostini

$
0
0

Igår delade jag ju med mig av ett recept på saffranspannkaka, och eftersom jag ätit så himla många goda saker den senaste tiden blir det receptfest här på bloggen! Hoppas ni gillar det. Se det som lite avkoppling mellan loppis och solnedgångsinläggen, hehe.
Dagen recept är två stycken som passar lika bra till lunch som middag. Eftersom jag alltid lagar på fri hand är recepten en efterkonstuktion, så om något känns konstigt i antal eller mängd, hojta gärna så rättar jag! Ska försöka vara noga men ibland är det svårt att minnas exakt. Varsågod, en vegetarisk sommarrätt för två!

Detta behövs för soppan:

– 1 msk olivolja
– 1 klyfta vitlök
– 250 g blomkål
– 50 g potatisar
– 1/2 dl vitt vin
– 3 dl vatten
– 1 dl vispgrädde
– 1 msk grönsaksfond
– 1/2 burk kikärtor
– 1 tsk paprikapulver
– 1 msk smör
– lite citron, salt och peppar

Förkoka potatisen och lägg den åt sidan. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och lägg i hackad kokt potatis, hackad blomkål och hackad vitlök. Rör runt och var försiktig så det inte bränns. Häll över vinet och låt det puttra en sekund. På med grädde, vatten och fond. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Stek kikärtorna i lite smör i en stekpanna, häll över paprikapulvret och låt dem få färg. Servera soppan med kikärtor, lite olivolja och en dust paprikapulver.

Detta behövs för tomatcrostinis:

– 2 stora skivor surdegslevain
– 1 klyfta vitlök
– 2 msk smör
– 10 små tomater eller 3 stora
– 1 kruka basilika
– citron, olivolja, salt och peppar

Stek brödet i smöret och låt det få färg. Dela vitlöksklyftan och gnid in bröden med den. Hacka tomaterna, blanda med olivolja, salt, peppar och citron. Häll över tomatblandningen på de nystekta bröden och servera genast!

Varsågoda! Puss.

Röd vinbärssaft som blev lila

$
0
0

God morgon! Jag vet inte vad klockan är när ni läser detta, men hos mig är det arla morgonstund och det dimmiga ljuset letar sig fram över åkrarna till vårt fönster. Då vaknar Pontus och Lynn, och jag gör kaffe och en skål yoghurt innan jag blir upphämtad klockan åtta. Då ska ÄH-gänget och jag på utflykt. Massa fina ställen här på Gotland som jag inte besökt innan står på dagens agenda. Det ska bli kul att se!
Igår fick hela köket sin färg och de sista skåpen rök. Imorgon är sista dagen och då blir det piff, lampor, möbler och sen är det klart! Programmet sänds inte förrän senare i höst, men lite småglimtar kommer ni såklart få se innan hela köket visas där och här iom det.
Åtta dagar har vi kvar här innan vi drar igen, tillbaka mot Stockholm och hösten. Men det behöver jag inte tänka på idag, för här ska solen skina hela dagen, jag ska få gå på loppisar på arbetstid och nu är kaffet klart.
Eftersom tiden är knapp dessa tre dagar som jag jobbar kommer här ett litet kortare inlägg med recept på röd vinbärssaft. Jag frågade ju er vad man kan göra av alla sina röda vinbär och fick mängder av tips. Kanske har ni lite kvar i frysen? En av grejerna Pontus svängde ihop var denna saften. Jag tycker färgen blev så himla fin! Dessutom är den syrligt god och väldigt somrig. Roligast var när Pontus var färdig och smakade på den, räckte mig ett glas och utbrast att jag måste smaka för den var så hiiimla god. Jag tog en sipp och påpekade att det ju var koncentrat och att man måste blanda ut med vatten, hehe.
Det är min man iallafall, den obotlige optimisten. Älskar honom. Han gör saft och är nöjd jämt, vad mer kan man önska sig?


– 2 l vinbär

– 7 dl vatten
– 6 dl strösocker
per liter avrunnen saft
– 1 krm natriumbensoat per liter saft

Skölj vinbären och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg bären i en gryta och häll på vattnet. Koka under lock, ca 10 minuter. Tryck sönder bären med en slev mot grytans kant. Häll upp allt i en silställning och låt saften självrinna.
Mät saften och blanda den med socker i grytan. Låt saften koka sakta i ca 10 minuter. Skumma saften klar.
Ta lite av saften i en kopp och rör ut natriumbensoatet i det. Blanda sedan med resten av saften.
Häll upp saften i rena varma flaskor. Sätt på kork. Förvara saften kallt.

Recept från Hemmets journal. Puss!


En frukost, lunch och middag + dagsläget

$
0
0

Hej! Tack för all positiv respons på mitt inlägg tillsammans med Tink! Det betyder mycket, eftersom det är viktigt för mig att annonssamarbetena känns relevanta och intressanta även för er läsare och inte bara som intryckt reklam man scrollar förbi. Det gör mig glad!
De här senaste dagarna har gått i ett. Jag har filmat en massa, bland lamm och vildmorot, målat, skruvat, borrat, inrett, sågat och sprayat färg! Allt i en tv nära dig i höst. Därför blir det lite skralare på bloggfronten dessa dagar, men imorgon kanske jag får tid att gå igenom lite bilder! Då är Pontus, Lynn och jag ensamma för första gången på mer än en månad, och så har vi hela sju dagar ihop bara vi tre, vårt nya kök och den Gotländska sensommaren. Idag var det 24 grader (skrev detta igår fredag) och min näsa har fått fräknar. Jag fattar inte vad det är för dåligt väder alla pratar om hela tiden. Här på Gotland har det regnat två tillfällen sen vi kom hit 1 juli, och det var på natten mestadels. Annars strålande sol och torka torka. Hoppas det kommer lite regn, men sen får solen gärna stanna en bit in i oktober. En pirrig och ljummen promenadfylld, uteserveringstät, mys under filten-härlig höst vill jag ha.
Nu kommer tre små recept! Eller tips kanske jag ska säga. På vad man kan äta på en dag. En frukost, en lunch och en middag. Detta åt jag för någon vecka sedan och rekommenderar varmt. Puss!

Till frukost:

Rysk yoghurt med Paulúns granola med dadlar och hasselnötter, färska hallon, valnötter och flytande Gotlandshonung.

Till lunch:

En smörgås (Gotlandslimpa) med gårdagens rester. Kokt potatis som jag värmer upp med en klick smör i en kastrull, matjessill, hackad rödlök, ruccola och lite vällagrad västerbottenost.

Till middag:

En sparris och shitakesvampsrisotto med citron och mandlar. Själva risotton gör jag med arborioris och följer basanvisningarna på paketet. Viktigt att hålla grönsaksbuljongen varm i en kastrull. I risotton har jag även en skvätt vitt vin, lite parmesan och pressad citron. Shitakesvampen och sparrisen steker jag vid sidan om och vänder i när risotton är slut. Allt toppas med hackade mandlar, olivolja och ruccola.

Det var det, hörs imorgon!

Äppelkaka med citron och mandelmassa

$
0
0

God morgon fina ni! Att baka är ju bland det mysigaste som finns när man har tid och plats. Den här äppelkakan har jag på riktigt gjort tre gånger sen vi kom hit till Gotlandshuset! Nåt måste man ju göra av alla äpplena och den här kakan är verkligen drömgod och enkel att göra. Efter Linda Lomelinos recept.

Du behöver:
1/2 kg (3-5 st beroende på storlek) äpplen
finrivet skal och saft av 1 citron
100 g smör
1/2 dl mjölk
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
100 g finriven mandelmassa
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk strösocker
1/4 tsk malen kanel

Vi har ett gäng olika äpplen i vår trädgård men än vet jag inte vilka sorter det är. Det enda äppelträdet som verkligen bar frukt har mellanstora röda frukter som är syrliga och goda. Passar perfekt till paj och kaka!

Jag börjar med att sätta ugnen på 175°C och sen skiva äpplena tunt. Hälften gör jag till små kuber, ca 1 cm stora. Pressa citron över allt.

Sen tar jag fram alla ingredienser och det är dags att göra smeten! Jag använder min bakmaskin, men det går ju lika bra att göra med vanlig visp i en skål.

Vispa upp äggen och sockret till en vit fluffig smet.

Riv mandelmassan och tjoffa ner den i skålen.

Sikta mjöl, salt och bakpulver.

Vispa i det.

Smält smöret och häll i mjölken. Ner med det i skålen.

Till sist ska de små kuberna av äpple i plus rivet citronskal.

Smöra och mjöla en form. Jag gillar högre och mindre bakformar, men tänk på att de tar längre tid i ugnen och lättare bränns ovanpå. Testa att låta kakan gå på eftervärme fem minuter efter att den ser klar ut på ytan.

Iallafall! Ner med smeten i formen.

Lägg de skivade äppelbitarna ovanpå.

Blanda socker och kanel och strö över äppelskivorna.

In i ugnen i ca 50 min! Vi passade på att ta ett fredagsglas bubbel medan vi väntade.

Klart! Så himla gott, med kall vaniljsås till. Puss!

Min goda granola med dadlar, nötter, chia, hirs och kokos

$
0
0

Nu är det recepttajm! Jag älskar granola och äter det ofta till yoghurt som snacks, frukost eller lunch. Det är ju väldigt dyrt att köpa fin granola och desto lättare att göra själv! Här kommer mitt recept.

Några dl av dina godaste nötter. Jag har ofta massa nötter hemma, den här gången blev det hasselnötter, mandel, valnötter, pecannötter och pistagenötter.

Sen behövs det dadlar. Ica har goda mjuka som är smaksatta med kokos och kakao som jag brukar ha i skafferiet.

Lite mörkt muscavadosocker, hirsflingor, kokosflingor, honung, chiafrön, havregryn och en skvätt rapsolja!

Jag börjar med att sätta på ugnen på 200°C och hacka nötterna grovt.

Sen hackar jag dadlarna

På en plåt med bakplåtspapper strör jag ut havregryn, nötterna, dadlarna, lite hirsflingor, lite chiafrön, kokosflingor och toppar med att strössla lite muscavadosocker, ringla honung och rapsolja.

Detta rostar jag i ugnen ca 10 minuter, så det ser ut så här och doftar gott.

Sen när det svalnar fyller jag en kaffeburk och slår in resten som en julklapp!

En handskriven etikett, randigt snöre och tallkvist gör susen.

Vi får se om den tilltänkte blir glad för presenten!

12 goda helggrejer man kan äta

$
0
0

Heej! Äntligen fredag, yes! Och helgen är ju till för att moffa i sig sånt som är extra gott. Veckan också såklart, men då hinner iallafall inte jag laga lika avancerade saker. Här kommer 12 av min absolut godaste helggrejer. Hoppas ni hittar någon som faller er i smaken, och lagar det inom kort! Kan rekommendera allt nedan ↓

Ugnsbakad blomkål med skirat smör och hasselnötter

Den här rätten åt jag förra året på Bellora i Göteborg. Herrejesus vilken drömrätt! Jag bor ju inte i Gbg för tillfället och tänker att detta borde man ju kunna svänga ihop? Dela en blomkål och lägg i ugnspanna. På med ringlad olivolja och flingsalt. Baka i ugnen tills blomkålen är mjuk. Rosta sen hasselnötter i en panna och skira smör i en kastrull. Servera med råa blomkålsblad, riven parmesan och svartpeppar. Så gott ju!

Lax med vårig potatissallad

Jag är ju redan över den här vintern, hehe. Vill bara ha gnissliga tulpaner, ljus och vår! Varför inte fuska med en enkel laxrätt?
Här hittar du receptet till hela rätten.

Pom och Flora-bowl

Vill man lyxa till helgfrukosten kanske en blåbärssmoothie med kanelrostat bovete skulle vara nåt? Det är en recept jag luskat ut från Pom & Flora (genom att äta där ofta) och här hittar ni hela receptet om ni vill testa!

Bästa bjuddesserten

Min absoluta favoritdessert att bjuda på så här års är en god sorbet i sitt eget skal! Tänk en smarrig blodapelsinsorbet i en blodapelsin, grapesorbet i en grape! Åh. Själv köper jag sorben färdig och serverar i urgröpt citrus. Superduperfuskigt och enkelt, men alla gäster blir glada och det är både vackert och gott!

Rödbetsburgare

Ett vegetariskt alternativ till den klassiska helghamburgaren kommer lastat här! Så vackert, vitaminrikt och gott. Hela receptet har jag testat här.

Ost och chark-bord

En bricka räcker ju inte. Det ultimata fredagsnjutet är ju ett helt bord! Bubbel, olika tallrikar, goda ostar och favoritcharken. plus bär, marmelader och päron såklart. Vill äta detta varje dag men håller mig.

Löjromspizza

Helgernas helgrätt måste ju vara löjromspizza! Kan inte tänka mig något godare. tricket med pizzan är få men bra ingredienser, och inte för stora pizzor. Allra godast blir den med en hemgjord surdeg. Men man kan ju köpa pizzadeg av lokala pizzerian också. På med smetana, vitlök och olivolja innan du gräddar. Sen toppar du pizzan med löjrom, rödlök och finhackad gräslök.

Linguine vongole

Världens godaste och vackraste pasta är väl pasta vongole? Man kastas bort hela vägen till en kustrestaurang i Italien på en sekund. Här hittar ni mitt recept.

Bananpannkakor med ricotta och blåbär

Lyxbrunchdax! Alltid succé med detta lätta och smarrigt goda recept på bananpannkakor med citron, vallmo, ricotta och blåbär. Så fina blir de, och så väldigt lätta att göra.

Smågodis

Här kommer ett recept att följa noga:
– 3/5 surt
– 1/5 choklad
– 1/5 saltlakrits
+ 1 minihamburgare
Varsågoda för perfekt godisblandning.

Grillad croissant

Varför inte grilla en croissant med fransk skinka, en stor skiva tomat, lite gryuere och dijonsenap? Varför??? Svara mig? Exakt. Gör det bara.

Raamen

Raamen. Detta är svårt att göra själv. Jag rekommenderar Adam & Albin i teatern Eller Ai raamen, dit jag ska idag och äta lunch! Bra start på mathelgen! Puss.

Fiskgryta med körsbärstomater, massa vitlök, parmesan och mandlar

$
0
0

Jag lagade en av mina trumfkort härom dagen, en fiskgryta med körsbärstomater, aioli, massa vitlök, parmesan och mandlar.

Just nu kollar jag på Mästerkocken (kollar ni?) och denna rätt är nog den jag skulle laga om jag skulle söka. Vilken rätt är er paradrätt? Fast jag skulle nog inte gå vidare på den, för fiskgryta är ju så himla enkelt samt att man inte får lägga en skiva citron så här på, för den går liksom inte att göra så mycket med. Men jag tycker det är så fint så jag gör det ändå.

Här kommer receptet då! Om du är sugen på att laga en likadan middag tex ikväll! Receptet är en efterkonstruktion, så dubbelkolla hela tiden att det känns rätt, då jag alltid lagar mat på känsla och aldrig måttar någonting.

Du behöver, för 4 portioner
– 600g grytbitar (jag köper alltid färsk fisk över disk och den här gången var det lax, skreitorsk och tonfisk som bjöds)
– 5 delikatesspotatisar
– 2 morötter
– 2 scharlottenlökar
– 2 burkar körsbärstomater (alltså inte krossade, men på burk)
– 3 vitlöksklyftor
– 1 msk flytande honung
– 1 kruka dill
– 2 msk fiskfond
– 1/2 citron
– 1 msk olivolja och liten klick smör till bryning
– aioli
– parmesan
– goda mandlar, Marcona är min favorit

Börja med att hacka löken, tärna potatis och morot fint. Fräs allt i en kastrull med en klick smör och lite olivolja. När löken mjuknat lägg i skivad vitlök. Häll på fiskfond och burkkörsbärstomaterna. Låt det puttra tills potatisen och morotskuberna är al dente. Hacka dillen, smaka av med honung och pressad citron, salta och peppra vid behov. Rör i dillen och sänk ner fiskgrytbitarna så de är täckta av vätska. Lägg på locket och låt sjuda i några minuter. Rör sen försiktigt med en träslev och känn så fisken är genomkokt men inte ramlar sönder. Den kokar sig själv efter några minuter när man stängt av plattan också. Viktigt att fisken inte blir torr eller grynig!

Lägg upp grytan i djupa skålar, klicka på aioli och riv över parmesan. Toppa med mandlar och en skiva citron.

Du är vidare!

Recept på en komplett vegansk lunch

$
0
0

Här kommer ett förslag på en megagod lunch som jag åt igår och vill rekommendera för er. Helt vegansk dessutom!

Grytan är en variant på en klassisk gul currygryta som jag brukar göra, den här gången med linser, ingefära, chili och hackade hasselnötter.

Här kommer recept för 4 portioner:

– 2 burkar kokosmjölk
– 1 pkt krämig kokosgrädde på tetra (garant har en supergod)
– ca 2 cm färsk ingefära
– gul curry
– spiskummin
– grönsaksbuljong
– 2 vitlöksklyftor
– 3 cm chili
– 1 paket färdigkokta linser
– 1 burk färdigkokta kikärtor
– 4 potatisar
– 150g färsk bladspenat
– olivolja
– hackade hasselnötter och sesamfrön att garnera med

Så här gör du:

Ringla olivolja i en tjockbottnad kastrull. Hacka chili och ingefära fint och stek på det lätt. Gör kuber av potatisen, skölj linser och kikärtor och ha i det i grytan. Pudra över gul curry och lite spisgummin. Krydda efter smak här. Börja försiktigt och öka under tillagningens gång.

Häll på en skvätt grönsaksbuljong och 1,5 av kokosmjölksburkarna. Låt det hela koka under lock. När potatisen nästan är mjuk, tryck i den krämiga kokosgrädden och spä grytan med den sista kokosmjölken om det behövs. Vänd i bladspenaten och smaka av.

Toppa med hackade hasselnötter och sesamfrön!

Till detta gjorde jag en enkel smoothie på fryst mango, fryst jordgubb, jordnötssmör, mandelmjölk, banan och lite äkta vaniljpulver.

Toppade med några bitar mango och hackade hasselnötter som var över från grytan.

En perfekt vegansk lunch skulle jag säga! Snabb, god, nyttig och riktigt mättande! Hoppas ni testar själva hemma, säg gärna till isf och berätta om ni tyckte att det var lika smarrigt som jag! Puss.

Recept – Vårkyckling med citron och rosmarin

$
0
0

Jag brukar ju dela med mig av vegetariska recept för det mesta, men idag kommer ett recept med kyckling som vi åt till middag igår. Det blev så fruktansvärt gott att jag inte kunde låta bli att blogga om rätten. Nu har jag fått receptet Aleksanders smöriga daal också så nästa gång berättar jag mer om den. Men nu till denna rätt! Vårkyckling med citron och rosmarin.

Jag kan bli riktigt sugen på bra kyckling så här års. Jag tror att det är för att jag åt en underbar vårkyckling på Tranan en gång som de serverade med en bladsallad och massa rosmarin. Jag tänker på den ibland och igår gjorde jag min egen variant. Här kommer receptet!

Du behöver, för 4 portioner:

– 4 bröstfiléer av en bra kyckling, jag köpte Bjärekyckling som jag tycker bäst om
– 500g små fina potatisar
– 2 stora morötter
– 1 kruka färsk rosmarin
– 1 burk fet creme fraiche
– 1 citron
– Bladsallad, plommonkörsbärstomater och avokado till salladen
– Olivolja, citron, flytande honung, dijonsenap, pressad vitlök, hackad rosmarin till dressingen
– Salt och färskmalen svartpeppar

Först får jag igång rotfrukterna i ugnen. Klyfta dem och lägg på en plåt med olivolja, pressad vitlök, flingsalt och svartpeppar. Jag tycker så himla mycket om rosmarin så det finns med i alla delar av den här rätten, så ta med ett knippe sånt också. Rosta i ugnen 225°C i ca 20 minuter.

När det är klart, strössla med vit sesamfrö, det blir så fint!

Kycklingen är viktig att få till saftig och god. Mitt bästa knep för bröstfilé är att lägga en stor klick smör, några skivor citron, hackad rosmarin och vitlök i en panna. Sen steka dem snabbt och hårt så de får yta. Vänd filéerna några gånger och salta och peppra. När filéerna fått fin yta men inte är klara alls i mitten sänker jag värmen till lägsta, täcker stekpannan med ugnsfolie och låter de bakas klart där under. Hur lång tid det tar är beroende på filéernas tjocklek, men man känner lätt genom att trycka på dem. Om de känns stunsiga är de klara, är de mjuka är de inte klara än och känns de hårda är de övergjorda och torra! Bättre att stänga av när det är några minuter kvar och låta dem bli klara av sin egen värme. Det är viktigt att de är saftiga!

Jag skivar upp filéerna grovt och sticker ner några skivor citron när jag serverar, plus strösslar rosmarin och har svartpeppar på.

Till detta är det viktigt med en väldressad och smakrik sallad. Jag älskar bladsallad så här års, har i mogen avokado och plommorkörsbärstomater. Dressingen gör jag på olivolja, flytande honung, pressad citron, dijonsenap, pressad vitlök, hackad rosmarin, salt och peppar.

Till allt svänger jag ihop en enkel sås av creme fraiche och hackade örter. Jag klickar ner det i skålen jag gjorde dressingen i, så går inga smaker förspillt!

Detta tyckte iallafall jag var ljuvligt gott, hoppas ni tycker detsamma. Puss!


Recept – Aleksanders smöriga daal

$
0
0

Hejhej! Dags för receptet till min vän Aleksanders smöriga daal. Alek är den av mina kompisar som är mest matnörd och njuter in i norden av mustiga smaker och rustik enkelhet. Han gillar grönsaker och rödvin. Bra person alltså. Receptet går givetvis att göra veganskt om man byter ut smör och créme frâiche mot vegetabiliska alternativ. Då kör vi!

Du behöver, till 4 port:

– 2-3 morötter
– färsk ingefära
– 1 gul lök
– 6-7 vitlöksklyftor
– 100g smör
– 2 msk rapsolja
– 1 påse garam masala
– 1 burk krossade tomater
– 2 dl röda linser
– ca 4 dl vatten
– 2 lime
– 8 små tortillabröd
– 1 burk fet crème frâiche
– 3-4 mogna avokados
– rostad kokos
– 2 krukor färsk koriander
– blandade frön
– salt och peppar
(Aleksander hade även mango och syrad rödlök, men det hoppade jag över här så ni vet)

Börja med att hacka morötterna, gullöken, vitlöken och en stor bit ingefära.

Bryn i smöret och oljan i ca 15 minuter på mellanvärme. De ska bli mjuka inte få färg. Häll i nästan all garam masala (jag köpte en färdig påse i disken med indiska produkter). Stek ett par minuter till.

Häll i krossade tomater och låt småputtra i 20 minuter.

Häll sen i 2 dl röda linser och 2 dl vatten. Låt koka i ca 7 minuter. Kolla linserna!

Smaka av med lime och häll på lite mer vatten. Koka till linserna blir bra, de får inte bli överkokta.

Servera med tortillas, färsk koriander, avokado, créme frâiche, blandade frön, rostad kokos, lime och flingsalt.

Klart!

Godaste linsgrytan jag någonsin ätit! Dessutom bjudvärdig i utseendet.

Hoppas ni lagar den! Lova att säga till isf och berätta vad ni tyckte. Puss!

Spagetti med chili, räkor, pilgrimsmussla och massa persilja

$
0
0

Dags för söndagsmiddagstips! Detta recept hittade jag på Siri Barjes Instagram och kände att jag absolut behövde laga. Enkelt, mina godaste ingredienser och snabbt. Nu delar jag med mig av receptet vidare så ni kan laga det ikväll om ni vill!

Du behöver, för 2 personer:

300 g spaghetti
– 6 hackade vitlöksklyftor
– 1/2 hackad röd chili
– 1,5 dl hackad persilja
– 2 tsk olivolja
– 2 tsk smör
– 500 g räkor med skal
– 200 g pilgrimsmussla (kammussla går också bra)
– 1/2 citron
– salt

Once you go ekocitron you never go back.

Frysta räkor går bra, bara skalet sitter på.

Frysta musslor duger också fint. Låt de tina sakta på en tallrik.

– Koka pastan.
– Stek vitlöken och chilin i olivolja och smör på låg värme.
– Stek musslorna snabbt i en het panna med olja.
– Ner med persiljan och räkorna.

– Ner med pastan och en skvätt pastavatten och pressad citron. Rör runt och salta.

Klart!

Så himla gott och så ljuvliga smaker! Lyxig helgmat som tar några minuter att svänga ihop.

Tack Siri för receptet!

Kommer laga detta fler gånger definitivt. Ha en mysig söndag. Puss!

Vegetarisk veckomatsedel

$
0
0

Här kommer en vegetarisk (lakto ovo) veckomatsedel för den som vill ha vegetarisk matinspiration i varierad svårighet att laga över veckan. Bara att kopiera rakt av, storhandla i helgen och laga nästa vecka!

Måndag – Varm matvetesallad med svamp, färska örter, citron och parmesan

Som en mer måndagsaktig risotto, med smörig svamp, härligt tuggmotstånd och mycket smak.

Tisdag – Enkel och het pasta med aubergine

Pastatisdag är ju sen gammalt. Denna med världens bästa grönsak aubergine passar perfekt en stressig eftermiddag efter jobbet. Tricket med aubergine är att när man tror den är klar så kör man lika länge till. Då blir den smörig och helt ljuvlig!

Onsdag – Linssallad med ugnsbakad sötpotatis, rödbetor och fetaost

Enkelt, sköter sig själv, nyttigt och väldans gott. Rotsaker i ugn med fetaost är en klassiker. Addera en syrlig linssallad och söta rödbetor så har du hela cirkeln av godsaker.

Torsdag – krämig kokosnötscurry med linser

Kanske finns det linser kvar? Passa på att göra en curry av dem. Blir det över? Perfekt för matlåda dagen efter!

Fredag – Libanesisk tabbouleh

En riktigt god tabbouleh kan vara bland det godaste som finns. Mycket citron och mynta ska det vara, speciellt så här års. Addera lite nygrillad halloumi för rätta fredagskänslan.

Lördag – Vietnamesiska summer rolls med tofu

På lördagen har man ju lite mer tid för matlagning, kanske vill man till och med laga tillsammans? Då är spring rolls det ultimata. Så gott i värmen också med den saltstarksyrliga dippen. Härligt örtigt och krispigt inuti. Mättande med tofu och härligt att perfekt man köpte till igår även räcker till denna rätt.

Söndag – Cashewbollar med svampsås, pressgurka och gräddigt potatismos

Söndagsmiddag, kanske släktmiddag till och med, kräver husmanskost! Dessa härliga cashewbollarna får en att glömma köttfärsen och redigt med sås och mustiga smaker rundar av veckan fint.

Hoppas ni fick middagsinspiration! 🍴

Söndagsfrukosttips

$
0
0

Det är juni och det känns som att hela min kropp tar igen sig efter år av sömnbrist och nu värmebölja. Jag sover och sover. Lynn sover och sover. Bara Pontus som är vaken efter 22. Vi sitter och gäspar i takt i soffan till Pippi, dagarna släpar fram, det är mysigt och segt. Men jag får också inspirations och energisprång! Som härom dagen när Sofia och jag hade frukostmöte hemma hos henne. Vi skulle prata igenom poddens framtid och hur vi gör över sommaren. Sofia föder ju barn när som helst och jag drar två månader till Gotland. Vi berättar allt om upplägget i nästa veckas podd. Men nu till frukosten!

Sofia är bäst i världen på ljuvliga enkla och smarriga rätter. Allt hon lägger upp vill man stoppa i munnen omedelbart. Jag minns när jag först läste om henne i The way we play och dreglade utan att skämmas. Nu har jag lyxen att få bli hembjuden hit då och då och moffa i mig!

Sofia hade dukat upp den perfekta frukosten för två. Lyssna nu, för här kommer recept!

Först och främst, svenska jordgubbar! Inget är jag mer sugen på just nu är det. Söta, stora, riktigt röda och ljuvligt goda.

Nektariner som fått stå på relativt låg värme länge och mjukna i ugnen med honung ringlat över sig. Sen strösslade med blomblad som Sofia fick av mig i julklapp.


Nektarinerna hamnade på fet yoghurt med kakaogranola med massa nötter och rostad kokos. Mmmm.

Det är inte bara maten som är inspirerande hos Sofia, utan även inredningen.

Vardagsrummet är luftigt och fullt av konst.

Här satt vi, runt bordet som är köpt på Bukowskis.

Hundkex i vasen.

och jag i min nya vintageklänning.

Ny somrig rund väska också.

Så mysigt! Älskar frukostdejter.

Vaniljig rabarberkräm med rosmarin och stött kardemumma

$
0
0

Det är fredag! Här kommer ett recept som passar dagen eller helgen perfekt. Funkar som lyxfrukost, mellis, lunch eller vad som helst. Jag äter så himla konstigt i denna värmen, och kalla, syrliga och somriga smaker är exakt vad jag är sugen på. Just denna rabarberkrämen är superenkel och snabb att göra, smakar djupt och mycket av vaniljen och rosmarinen och klassiskt med kardemumman. Du behöver:

5 dl vatten
1 dl socker
1/2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
1 kvist rosmarin
500 g tunt skivad rabarber
1,5 msk potatismjöl
mjölk till servering

Koka upp vatten, socker, vanilj, hackad rosmarin och kardemumma i en kastrull. Tillsätt rabarber. Låt koka ca 10 minuter, tills rabarbern är lagom mjuk.

Red av krämen med potatismjöl utrört i lite kallt vatten och koka ytterligare 1–2 minuter.

Servera rabarberkrämen ljummen helst med mandelmjölk eller den mjölken du gillar.

Så vacker och smarrig!

🥄

Viewing all 152 articles
Browse latest View live